Dan varne rabe interneta bomo praznovali 7. februarja 2023.

 

Tokrat se bomo posvetili problematiki neprimernih vsebin, katerim so izpostavljeni otroci in najstniki in imajo nanje negativen vpliv.

Internet kot globalno omrežje ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike. Dejstvo pa je, da je trenutno med vsemi svetovnimi uporabniki kar tretjina otrok pod 18 let – skoraj milijarda. V prihodnosti pa naj bi jih bilo še več. Otroštvo današnjih otrok se odvija tudi na internetu. Vendar pa imajo otroci specifične potrebe, so v razvojno občutljivem obdobju, čustveno in umsko njihovi možgani še niso zreli in nimajo življenjskih izkušenj, da bi lahko presojali ter odločali kot odrasli. Na žalost pa se na internetu še vedno pogosto od njih prav to pričakuje. Veliko težav izvira ravno iz tega, da so otroci obravnavani kot odrasli, ponudniki vsebin in storitev pa ne poskrbijo za njihovo zaščito in jih izpostavljajo vsebinam, ki zanje niso primerne. Zato v točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si letos ob dnevu varne rabe interneta 2023 opozarjajo na plati interneta, kjer so otroci izpostavljeni vsebinam in se jih spodbuja v početja, za katera niso zreli. To ima lahko slab vpliv na njihov razvoj in pušča posledice tudi v odrasli dobi.

V okviru praznovanja dneva varne rabe interneta bo ekipa Safe.si za mlade pripravila enourni pogovor o problematiki neprimernih spletnih vsebin in njihovem vplivu na najstnike, ki ga bodo v živo prenašali preko spleta. Osredotočili se bodo predvsem na nasilne, sovražne ter radikalne vsebine, ki jih širijo nekateri vplivneži, in na problematiko pornografije, s katero se po podatkih raziskav srečajo že otroci mlajši od 11 let.

V Safe.si studiu bosta Rok Gumzej, socialni pedagog, vloger, predavatelj in svetovalec, ki svetuje mladim, ki so se ujeli v pasti interneta in Ajda Petek, komunikologinja, dolgoletna sodelavka Safe.si, strokovnjakinja za spletno nasilje, nasilje zaradi spola in spolno nasilje na spletu. Pogovor bo vodila Neža Prah Senčar. Da bo pogovor bolj interaktiven, bodo lahko sodelovali tudi najstniki preko glasovanja na Mentimetru. Pogovor, ki bo trajal 60 minut, bodo v živo prenašali preko Arnes video portala 14. februarja 2023 med 8:30 in 9:30. Učenci, ki pogovora ne bodo spremljali v živo, si bodo lahko ogledali posnetek, ki bo na voljo 15. februarja na YouTube.

Zemljevid sodelujočih šol

Dostopnost