EKIPA UČENCEV FLL Z OŠ ŠENTVID NAVDUŠUJE UČENCE Z IGRO ŠAHA

Ekipa osmih učencev od 5. do 9. razreda OŠ Šentvid, ki delujejo pod imenom Eko Robotki, se je v septembru odločila, da bo v letošnjem šolskem letu učence navdušila nad šahom. V sklopu projekta First Lego League so raziskovali, kako vpliva šah na mentalni in čustveni razvoj.

V zadnjih letih veliko govorimo o pomanjkanju pozornosti, koncentracije, potrpljenja in vztrajnosti. Šah je sicer igra, a razvija pomembne življenjske veščine, ki se prenesejo tudi na druga področja. Zahteva razmišljanje več korakov naprej in zagotavlja takojšnjo kazen ali nagrado za dejanje. Potrebno je znati usmeriti fokus in odmisliti moteče dejavnike ter se stalno prilagajati situacijam. Študije kažejo, da otroci, ki igrajo šah, hitreje napredujejo pri matematiki, naravoslovju in tudi ostalih predmetih, zato je bil cilj ekipe, da navdušijo čim več učencev za šah. Njihova ciljna skupina so bili otroci razredne stopnje.

V raziskavi so ugotovili, da se tretjina učencev z igro šaha še ni srečala. Starejši kot so učenci, več se posvečajo računalniškim igram in vedno manj namiznim igram. Ker imajo mlajši učenci radi pravljice, so vsem razredom razredne stopnje predstavili zgodbo, kako se je razvijala igra. V času podaljšanega bivanja so za njih organizirali lažje šahovske izzive in jih naučili premikanja figur. Odziv učencev je bil zelo velik. S postopnimi lažjimi izzivi in privlačno predstavitvijo so bili učenci brez težav samostojno kos šahovski igri. Za njih so izdelali tudi animacije osnovnih šahovskih potez, do katerih učenci s tablicami dostopajo preko QR kode.

Vse to pa je Eko Robotke pripeljalo do tega, da so izdelali QR in AR slikanico, ki učence z zgodbo popelje v svet šaha. QR kode jim pomagajo pri učenju osnovnih potez, AR kode pa poskrbijo za zanimivosti ob prebiranju slikanice.

Slikanico in svoje celoletno raziskovanje so Eko Robotki predstavili 16. 3. 2024 na državnem tekmovanju v Puconcih, ki ga je organizirala organizacija Super Glavce, organizator First Lego Lige v Sloveniji.

Eko Robotki so se na tekmovanju odlično odrezali, postali so absolutni zmagovalci na področju raziskovalnega projekta v državi, pa tudi v okviru programa Adria. Prav tako so bili med tremi nominiranci na področju vrednot, ki predstavljajo srce FLL tekmovanj.

 

Dostopnost