V četrtek, 30. januarja 2020, smo učenci 9. a in 9. b-razreda imeli tehniški dan. Odšli smo na ogled podjetja Eles. Na začetku nihče ni vedel, kaj v podjetju pravzaprav počnejo. Tudi v šoli so nam dali zelo malo informacij, saj učitelji niso vedeli, kaj naj pričakujejo. Bili smo namreč prva šola, ki je obiskala diagnostično-analitski center Eles-a v Beričevem.

Po razmeroma kratki vožnji smo naprej zagledali ogromen napis »Eles«, kar nam je dalo vedeti, da smo prišli na cilj. Izstopili smo iz avtobusa in pred nami je bila ogromna poslovna zgradba. Ko smo vstopili vanjo, so nas pri recepciji prijazno sprejeli in nam povedali, kje moramo počakati. Kmalu sta se nam pridružila gospod Uroš Kerin in Jože Senčar. Presenetil nas je tudi fotograf; kasneje so nam razložili, da snemajo film našega obiska. Povedali so nam, da se bomo morali držati določenih pravil obnašanja, kajti del zgradbe je še v izgradnji; pomembneje kot to pa je, da sta zgradba in center v njej pomembna za celotno slovensko električno omrežje.

Po sprejemu smo po stopnicah odšli v prvo nadstropje, kjer smo pojedli malico. Ko smo se okrepčali, so nam Uroš Kerin in gospod Senčar z ekipo začeli razlagati o podjetju, njegovem namenu, kaj vse počnejo v njem in zakaj je tako pomemben. Preko celotnega prvega dela ogleda smo se naučili veliko. Najprej nekaj malega o gospodarstvu Slovenije, potem pa smo se osredotočili na področje Eles-a, prenos električne energije. Preko predavanja smo skupaj ob pomoči zaposlenih prišli do pravilnih odgovorov. Kot nam je govoril naš učitelj fizike že od prve ure, je vse povezano s fiziko. Zdi se mi, da to vsi vedno znova opažamo. Sam sistem električne povezave je zelo premišljen in mora biti brezhiben, saj majhne napake povzročijo ogromno škodo. Vidi se ne samo v gospodarstvu, občutimo jo seveda tudi mi. Slovenija je preko električne povezave povezana s celotno Evropo; kot sosedje, si ob težavah pomagamo. Če bi na primer elektrarna v Italiji prenehala delovati, bi ji iz Slovenije lahko poslali električno energijo. V prvem delu smo se torej bolj pogovarjali in skušali razumeti, na kaj vse vpliva Eles in zakaj je tako pomemben.

Drugi del ogleda je bil namenjen ogledu DAC centra, njihove opreme in predstavitvi tehnologije. Videli smo njihovo pisarno, kjer imajo vse pomembne sestanke, poskusili smo lahko tudi 3D-resničnost. Nad številnimi pomenskimi vizualizacijami in napredno tehnologijo smo bili navdušeni.

Menim, da si marsikdo po predstavitvi Eles-a želi delati v njem. Podjetje je zelo napredno in sprejeli so nas zelo lepo, bili do nas izredno strpni, čeprav so bili najverjetneje prav tako nervozni kot naši učitelji.

Vida Kokalj, 9. a-razred

Videoposnetek

 

 

Dostopnost