Opisal bom ekskurzijo na Avstrijsko Koroško, ki smo jo imeli dne 23. 4. 2019, učenci 9. a razreda in učiteljica za zgodovino, ter naša so-razredničarka.

Ob sedmi uri smo se z avtobusom odpeljali proti Avstriji čez prelaz Ljubelj. Med tem smo v Tržiču pobrali vodičko, ki nam je celo pot lepo in zanimivo razlagala o vseh stvareh Avstrijske Koroške.

Iz Ljubelja smo se spustili v Celovško kotlino in potem mimo Celovca do Vrbskega jezera. Ob jezeru stoji stara gotsko okrašena cerkev, ki smo si jo ogledali. Ima lepe poslikave in zanimive oboke. Ob njej je pokopališče na katerem smo našli veliko slovenskih priimkov. To je dokaz, da tam že zelo dolgo živijo Slovenci. Pojedli smo malico in se odpeljali v središče Celovca.

Ogledali smo si stari in novi del mesta. V mestu stoji kip zmaja in moža, ki ga je premagal. Obstaja tudi zanimiva legenda o tem. Odpravili smo se do deželne hiše, v kateri je razstavljen knežji kamen. Stoji v veliki dvorani in v njej so po stenah narisani grbi vseh plemiških družin, ki so bile v Avstriji. Na knežjem kamnu so ustoličevali kneze. Zanimivo je, da so mu na glavo posadili siv klobuk in to je bilo zanj kot krona. Če je bil knez izbran, je venomer nosil klobuk.

Iz Celovca smo se odpeljali do gradu Ostrovica. Gradu niso nikoli zavzeli, saj stoji na vrhu hriba, ki je obdan s stenami in je ograjen z štirinajstimi vrati. Do gradu smo se sprehodili in se pred vsakimi vrati ustavili in si jih podrobno ogledali. Zavarovana so na različne načine: z dvižnim mostom, z dvižnimi vrati, z odprtinami skozi katere so na sovražnika zlivali vrelo olje, s strelnimi linami … V gradu je tudi muzej in  po  njem nas je vodil gospod, ki je govoril v narečju koroških Slovencev. V muzeju je razstavljeno veliko orožja in drugih pripomočkov za bojevanje.

Naslednja postaja je bila pri vojvodskem prestolu. To je kamnit dvostranski prestol. Na njem so se s kmeti dogovarjali o različnih problemih, ki so jih potem reševali. Na prestolu je potekal tudi tretji del ustoličevanja.

Odpeljali smo se do cerkve po imenu Gospa Sveta in si jo ogledali. Je velika in zelo okrašena. Strop je poslikal en sam slikar in podpisal se je tako, da je ob strani portretiral samega sebe. Zadnja postaja je bil ogled Minimundusa. V Minimuindusu so pomanjšanje vse najbolj znane stavbe in druge znamenitosti sveta. Imeli smo prost ogled brez spremstva, zato smo bili bolj svobodni in mi je bilo zaradi tega toliko bolj všeč.

Ekskurzija je bila zelo poučna. Naučil sem se res veliko novega. Zelo mi je všeč, da si lahko kdaj tudi v živo ogledamo te reči, kot da bi jih obravnavali samo pri pouku. Upam tudi, da bodo imele to ekskurzijo tudi druge generacije.

Jon, 9. r.

Dostopnost