V sredo, 2. 9. 2020, smo se učenci 7. a ter 7. b-razreda skupaj s 4 učitelji Osnovne šole Šentvid odpravili na kulturni dan na Dolenjsko.

Pred šolo smo se zbrali ob 8. uri, si razdelili malico ter odšli na avtobus pred telovadnico Gimnazije Šentvid. Najprej smo se peljali do Rudnika, kjer se nam je pridružila vodička Andreja. Nato smo se skupaj odpeljali na Dolenjsko do Trubarjeve domačije.

Najprej smo si ogledali spominsko hišo ter prisluhnili Trubarjevem življenjepisu. Povedali so nam tudi, da je ime Primož v tistih časih pomenilo prvi mož. Na stenah hiše so bila prikazana mesta, kjer se je Primož Trubar izobraževal ter ljudje, ki so mu pri tem pomagali. Po koncu smo lahko tudi fotografirali razne knjige ter stene. Nato smo pojedli malico. Za tem smo si ogledali še mlin ter žago.

Po končanem ogledu smo se odpravili do avtobusa ter se odpeljali do izvira reke Krke v vas Krko. Ko smo prišli, smo izstopili z avtobusa ter peš nadaljevali pot do izvira. Tisti dan je voda močno narasla, saj je dan pred tem deževalo, zato smo imeli oteženo pot. Ko smo vstopili v Krško jamo, smo videli kar nekaj kapnikov ter nekaj netopirjev, ki so letali po jami. Vodič nam je povedal, da je veliko kapnikov uničenih.

Nato smo se odpravili do avtobusa in se odpeljali do Rudnika, kjer smo se poslovili od vodičke ter pot nadaljevali do šole.

Za zaključek bi rada omenila, da mi je bilo zanimivo slišati kaj novega glede Primoža Trubarja. Zanimivo je, kako dolgo so se sramovali imena Primož, na koncu pa so ugotovili, kako ponosni smo lahko Slovenci, da smo imeli takšnega domoljuba v svoji državi.

Sara Babić, 7. a

Dostopnost