Poročilo o kulturnem dnevu

V petek, 4. 10. 2019, smo se učenci 9. a in b-razreda ter obe razredničarki odpravili na kulturni dan. Odšli smo v Stično, na grad Bogenšperk in v okolico Vač.

Okoli osme ure smo se z avtobusom odpeljali proti Stični, na poti pa se nam pridružila tudi vodička. Med potjo je naša vodička povedala kar nekaj zanimivosti o stiškem samostanu. Stična je bilo naše prvo postajališče. Obiskali smo samostan Stična, kjer je Muzej krščanstva na Slovenskem. V samostanu so shranjeni Stiški rokopisi. Samostan deluje še danes, prepoznaven pa je po zeliščarju Simonu Ašiču, ki je deloval v prejšnjem stoletju. Njegove tehnike zdravljenja se uporabljajo še danes, najbolj znan pa je njegov (Ašičev) kis. Menihi se držijo reka »ora et labora«, kar pomeni moli in delaj. Grad je pogosto obiskoval Janez Vajkard Valvasor, kjer je med drugim našel svoj navdih za knjigo Slava vojvodine Kranjske.

Naslednja postaja je bil grad Bogenšperk, na katerem je dvajset let prebival J. V. Valvasor. Na skalni pečini stoji zaradi obrambe pred turškimi vpadi. Šli smo na ogled notranjosti gradu, ki je v izjemo dobrem stanju. Grad je te dni aktiven, saj na njem potekajo razna srečanja ali poroke.

Za zadnjo dejavnost smo se odpeljali v okolico Vač, kjer je geometrično središče Slovenije oz. težišče naše države. Tam nam je domačinka Vač povedala več o zgodovini GEOSS-a in nam obnovila znanje o simbolih slovenstva.

Kulturni dan  je bil zelo poučen, saj so bile dejavnosti povezane s snovjo, ki jo jemljemo v šoli. Všeč mi je bilo, da je bila vodička prijazna. Učni listi so bili poučni, vendar ne preveč obsežni. Saj so želeli, da imamo od kulturnega dne čim več.

Luka Dukić, 9. a

Dostopnost